Berichten over huisdieren in de wabp-groep!?

Hond en kat

Regelmatig krijg ik vragen of de berichten met betrekking tot loslopende honden, aangelopen honden en katten e.d. wel in de wabp-appgroep thuishoren dan wel ongewenst zijn. Ik heb daarover het navolgende standpunt.

Het uitgangspunt is dat de appgroep is bedoeld voor zaken die de veiligheid (in het dorp) betreffen. Bij loslopende honden is hun eigen veiligheid, en ook de veiligheid van het verkeer (in zijn/haar omgeving) in het geding. Meldingen van loslopende honden in de appgroep vind ik dus in orde. Natuurlijk ook meldingen van andere loslopende dieren, die normaal gesproken niet vrij rondlopen. Denk aan koeien, paarden of schapen.
Berichten over loslopende katten dus weer niet, want die lopen gewoonlijk ook zonder begeleiding van het baasje vrij rond!

Een aangelopen/gevonden hond of kat (of een ander dier) vormt geen gevaar voor zichzelf of voor zijn omgeving. Een bericht, waarbij men op zoek is naar de eigenaar van zo’n dier, is daarom naar mijn mening niet gepast in de wabp-app. Ik verwijs mensen, daarvoor naar andere social media zoals Facebook of Instagram.

Op basis van bovenstaand standpunt probeer ik orde in de buurtpreventieapp-groep te houden.

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 2)
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Berichten over huisdieren in de wabp-groep!?

Whatsapp buurtpreventie in de media

In de bericht enkele links naar mediaberichten die betrekking hebben op whatsapp-buurtpreventie:

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 3)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Waarom lukt het aanmelden niet?

AanmeldenBij het aanmelden voor WABP Baexem wordt het ‘double opt-in’ principe gehanteerd. Dit betekent dat je niet alleen door het aanmeldformulier in te vullen aangeeft dat je mee wil doen.  Maar na het invullen van het aanmeldformulier ontvang je een mailbericht (op het bij in het aanmeldformulier aangegeven emailadres) met daarin een link, waarop je moet klikken om je aanmelding voor de tweede keer (double!) te bevestigen. Pas na deze tweede bevestiging is je aanmelding compleet en zul je aan de wabp-groep toegevoegd worden.

In het door WABP Baexem gebruikte systeem is te zien dat er aanmeldingen niet afgerond worden d.w.z. de tweede bevestiging van de aanmelding vindt niet plaats.  We gaan ervan uit dat er dan iets mis is gegaan en dat het toch echt de bedoeling was om je aan te melden. Wat kun jij  doen? Als aspirant deelnemer is het van belang dat je bij je aanmelding een emailadres opgeeft waar je ook daadwerkelijk toegang toe hebt, want anders kun je niet reageren op de bevestigingsmail.
Als het erop lijkt dat je geen bevestigingsmail hebt ontvangen, kijk dan eens in je SPAM-filter en/of de map ‘Ongewenste mail’ o.i.d..  De bevestigingsmails worden immers automatisch gegenereerd en kunnen daardoor door SPAM-filters onterecht voor SPAM worden aangezien.

Het gebruikte systeem laat niet toe dat er twee registraties plaatsvinden op één emailadres. Als je je probeert aan te melden en de bevestigingsmail raakt verloren, dan heeft een 2e poging om je met hetzelfde mailadres aan te melden een foutmelding tot gevolg. Daarom worden incomplete aanmeldingen na ca. 3 weken uit het systeem verwijderd, zodat je je dan opnieuw kunt aanmelden met het eerder gebruikte mailadres.

Als je geen 3 weken wilt wachten is het mogelijk om je met een ander mailadres aan te melden (als je meerdere emailadressen hebt!).

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 2)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

‘Gelinked’ met WABP Leveroy

'Gelinked' met WABP Leveroy

Omdat kwaadwillenden zich niks aantrekken van (wabp-groeps)grenzen is het belangrijk dat beheerders in contact staan met beheerders van wabp-groepen die grenzen aan de buurt van de eigen groep.

Nu blijkt dat eind februari 2016 in Leveroy ook een wabp-groep is gestart. Zij hebben zich onlangs geregistreerd bij wabp.nl en zijn daardoor ook vindbaar voor andere wabp-groepen (voor ons dus!).

Er is contact gezocht met WABP Leveroy en afgesproken dat de wabp-groepbeheerders over en weer aan elkaars wabp-groep worden toegevoegd. Zo kan onze WABP Baexem eventueel meldingen uit de wabp-groep Leveroy overnemen, wanneer daarin een risico voor Baexem schuilt.

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 2)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

S.A.A.R.-methode

Gebruik de wabp-groep volgens de SAAR-methode:

S = Signaleer een verdachte situatie.

A = Alarmeer 112 of 0900-8844 afhankelijk van de spoedeisendheid van de situatie. Natuurlijk kun je ook besluiten de politie niet in te schakelen.

A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen. Er moet dan wel een zeker veiligheidsrisico voor anderen zijn!
Bijvoorbeeld een (melding van een) burenruzie hoort niet op de app thuis, want dat is iets tussen de betreffende buren en vormt geen risico voor de rest van het dorp. Je kunt voor een burenruzie natuurlijk wel de politie ingeseind hebben.

R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact / een praatje te maken met de verdachte persoon. De bedoeling daarvan is dat de plannen van de verdachte persoon/personen verstoord worden. Doe dit natuurlijk alleen als je denkt dit veilig zonder risico’s te kunnen doen.

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 2)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

WhatsApp buurtpreventie in Baexem van start

Na het horen van de positieve verhalen over wabp in de gemeente waar je werkt (gemeente Peel en Maas), denk je eerst dat zouden ‘ze’ in Baexem ook moeten hebben. Maar het is er niet! Vervolgens loop je maanden met het idee rond om het zelf op te pakken. Als je dat idee dan uitspreekt in een vergadering van de buurtvereniging, dan wordt het ineens ‘spannend’. Dan moet je iets met je idee, je hebt verwachtingen gewekt. Dus aan de slag!

Nu na enkele weken voorbereiding (aan FaceBook-pagina, website, aanmeldingsformulier en de verwerking daarvan, etc.) is het zo ver dat ik denk dat ik met WABP Baexem van start kan gaan…

Met enige trots kan ik jullie dan ook melden dat met ingang van vandaag 20 maart 2016 WhatsApp BuurtPreventie Baexem ‘gestart’ is.

 

(Totaal aantal views sinds 5 maart 2021: 2)
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen